10 Mayıs 2016 Salı

Türkiye'de Yasaklanan Kitaplar,

Rıfat Ilgaz'ın 1944 yılında 'Sınıf ' adlı şiir kitabı sol görüşü çağrıştırdığı için ve kapak rengi de kırmızı olduğu için yasaklanmıştır. Yazar Rıfat Ilgaz 6 ay hapis cezası almıştır.

Mahmut Makal'ın 1950 tarihli 'Bizim köy' adlı tarih kitabınında anadolu köylerinin fakir ve sefil yanlarını göstererek komunizim propogandası yaptığı gerekçesiyle toplatılmıştır.



Yaşar Miraç'ın 1979 yılında basılan 'Trobzonlu delikanlı' isimli kitabı ve diğer şiir kitapları 12 Eylül 1980 sonrasında yasaklanmıştır. Kitaplar 7 yıl yasaklı olarak kalmıştır.

Aziz Nesin'in 'Azizname' adlı kitabı 1948 de toplatılmıştır. Sonraki yıllarda yasağı kalkmıştır.

Nazım Hikmet üstadın da birçok şiir kitabı yasaklanmış kitaplar arasındadır.

Attila İlhan'ın 'Böyle bir sevmek' adlı şiir kitabı 1979 yılında basılmış, 80 darbesi sonrası toplatılan kitaplardandır.

Georges Politzer'in Paris işçi Üniversitesindeki öğrencileri tarafından alınan notlara dayanan ve ölümünden sonra (1945) yayınlanan eseri 'Felsefenin Temel İlkeleri' Türkiyede geniş bir okuyucu kitlesi buldu. Ve 12 Eylül darbesi sonrasında yasaklanan ilk kitap oldu.

Sabahattin Ali'nin 1947 yılında yayınladığı son öyküsü 'Sırça Köşk' te devlete bir başkaldırı olduğu iddiasıyla yayından kaldırıldı.

Can Yücel 1971 yılında Che guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hüküm giydi, 3 yıl sonra afla serbest kaldı. 1980 yılında ise 'Rengahenk' adlı şiir kitabı müstehcenlik suçlamasıyla toplatıldı.

Nihat Behram'ın yazdığı, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ın yakalanmalarından idamlarına kadar olan süreci ele alan kitap 1976 yılında yayınlandıktan hemen sonra  yasaklandı ve tam 22 yıllık sansürün ardından tekrar 1998 yılında piyasaya sürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder